przepis:
marynata:
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chilli
pół łyżeczki gałki muszkatałowej
pół łyżeczki kolendry
szczypta pieprzu i soli
łyżeczka musztardy
składniki do sałatki:
4 duże listki salaty
garść rukoli
pomidor
1/2 niedużej cebuli
1/3 ogórka zielonego
kawałek czerwonej papryki
pierś z kurczaka
3-4 łyżki miodu
sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz do smaku
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 24h (niekoniecznie, ale po zamarynowaniu będzie smaczniejszy)
Składniki sałatki pokroić i ułożyć na dużym talerzu, zaczynając od sałaty.
Dokładnie wymieszać składniki na sos.
Kurczaka wyłożyć na rozgrzanego woka i piec do momentu aż mięso się lekko zetnie,
następnie polać miodem i piec do zrumienienia.
Wyłożyć na przygotowane warzywa i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz