poniedziałek, 30 września 2013

Babeczki czekoladowe



















 PRZEPIS:

3 łyżki masła
60 - 80g gorzkiej czekolady (może być tez inna ulubiona)
200g mąki
100g cukru
cukier waniliowy
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
150ml mleka

Piekarnik nagrzać do temp 180st.C.
Foremki do babeczek posmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
Masło rozpuścić, czekoladę drobno posiekać.
Sypkie składniki wymieszać razem.
Jajka ubić w całości, dodać wystudzone masło i mleko, wymieszać.
Masę jajeczną połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać.
Dodać czekoladę.
Foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości i piec na środkowej półce piekarnika 20-25 min.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 min.
Ostrożnie wyjąć babeczki z foremek i ostudzić.
Można polać polewą czekoladową lub bitą śmietaną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz