wtorek, 24 września 2013

Placuszki ziemniaczane

 























przepis według  Kuchni  Pięciu  Przemian:

Z - ugotować 7-10 ziemniaków,
gorące przecisnąć przez praskę,
po lekkim wystudzeniu dodać 1/2 łyżeczki mielonego kminku.
M - dodać kolejno:
szczyptę imbiru,
szczyptę chilli,
1/4 łyżeczkę mielonej kolendry,
szczyptę pieprzu
W - szczyptę soli
D - szczyptę zielonej pietruszki lub bazylii,
  kilka kropel soku z cytryny
O - szczyptę kurkumy
Z - szczyptę mielonego kminku
O - szczyptę mielonego cząbru

Z uzyskanej masy formujemy niewielkie placuszki i pieczemy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub posmarowanej cienką warstwą  oliwy. Ja zastosowałam oliwę czosnkową.

Placki są smakowite, delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach.
Dzieci je uwielbiają!
Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz