czwartek, 19 września 2013

grillowany kurczak z brokułami

przepis:

1 pierś z kurczaka podwójna
brokuł
kolendra, kurkuma, carry, zioła prowansalskie, papryka czerwona
(lub w zastępstwie gotowa przyprawa do kurczaka)
pieprz kolorowy
3 łyżki oliwy
sól
1/2 szklanki słonecznika łuskanego

mięso pokroić w nieduże kostki,wymieszać z oliwą i przyprawami.
Wstawić do lodówki na 2 godziny (niekoniecznie, ale po zapeklowaniu mięso jest bardziej soczyste)
Brokuła oczyścić, umyć i poćwiartować.
Gotować w osolonej wodzie 10min.
Na rozgrzaną patelnie wsypać słonecznik i prażyć na złoty kolor.
Przesypać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.
Na tą samą rozgrzaną patelnię wyłożyć mięso i obsmażać na dużym ogniu 7-8 min, (do zarumienienia) Następnie dodać brokuła, delikatnie wymieszać i smażyć jeszcze 5 min.
Obsypać słonecznikiem.
Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz