niedziela, 29 września 2013

Gryczanka na piwie



















przepis:

duża cebula
1/2 kg kiełbasy wiejskiej
4-5 kabanosów lub kawałek boczku wędzonego
3 łyżki oliwy
papryka czerwona
3 woreczki kaszy gryczanej
piwo redd's wiśniowe
15 dkg sera z niebieską pleśnią (ewentualnie żółtego)
chilli
pieprz
sól

Cebulę i wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie w dużym rondlu. Po 5 min dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę i smażymy jeszcze 7-10 min. Następnie wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy i wlewamy piwo. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia  piwa (około 15-20min) często mieszając. Przyprawiamy szczyptą chilli, pieprzem i solą do smaku. Potrawę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem. Następnie zapiekamy w rozgrzanym do 200 st.C piekarniku przez 10 min lub w kuchence mikrofalowej przez 5 min. Zapiekanie można pominąć, wówczas ser dodajemy do potrawy i delikatnie mieszamy do momentu, w którym ser się roztopi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz