czwartek, 19 września 2013

sałatka teskańska



















przepis:

1/3 sałaty lodowej
1/2 twarożku (chudego lub półtłustego)
1/2 małej czerwonej cebuli
garść rukoli
3 łyżki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek)
3 łyżki przegotowanej wody
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić  łyżeczką cukru)
pieprz kolorowy
sól do smaku
1/2 torebki sosu greckiego knorra

Sałatę umyć, pokroić na kawałki, ser pokruszyć na sałatę, dodać rukolę i pokrojoną w krążki cebulę, polać sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
sos:
do gotowego sosu z torebki dodać oliwę, wodę, sok z cytryny, syrop i w razie potrzeby sól - dokładnie wymieszać

A dlaczego sałatka "teskańska" ?
Zastanawiając się nad nazwą dla tej sałatki, sprawdziłam w Google skąd pochodzi sałata lodowa - i czego się dowiedziałam - że z  TESCO  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz