piątek, 27 września 2013

Kopytka

























przepis według Kuchni Pięciu Przemian:

Z - do kilograma ugotowanych, przeciśniętych przez praskę (wystudzonych) ziemniaków wbijamy 2 jajka
M - dodać 1/3 łyżeczki imbiru
W - szczyptę soli
D - 250g maki pszennej
O - 1/4 łyżeczki kurkumy
Z - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto wyrabiać ręcznie do gładkości.
Podzielić na kilka kawałków i formować wałeczki.
Następnie kroić wałeczki poprzecznie i wrzucać do osolonego wrzątku z łyżką oliwy.
Gotować 2-3 min do wypłynięcia.
Wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać można na wiele sposobów np. z:
- sosem,
- gulaszem,
- smażoną cebulką na wędzonce,
- smażoną wędliną i śmietaną
- samą śmietaną lub jogurtem
- grzybami

Bardzo smaczne, polecam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz