wtorek, 15 października 2013

ziołowa pasta z soczewicy






Składniki na 250ml pasty:
  • niepełna filiżanka zielonej soczewicy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie bardzo miękka, co z reguły zajmuje do 30 minut. Odcedzamy i blendujemy razem z czosnkiem, ziołami i olejem.
Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na godzinę, po schłodzeniu można już jeść.
Do pasty można dodać pokrojone oliwki lub kapary.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz