Składniki na 250ml pasty:
- niepełna filiżanka zielonej soczewicy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/4 łyżeczki kolendry
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie bardzo miękka, co z reguły zajmuje do 30 minut. Odcedzamy i blendujemy razem z czosnkiem, ziołami i olejem.
Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na godzinę, po schłodzeniu można już jeść.
Do pasty można dodać pokrojone oliwki lub kapary.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz