1 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy
1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
3 ugotowane marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta chilli
sos sojowy
olej do smażenia
1 jajko (niekoniecznie)
Podsmażamy na oleju drobno poszatkowaną cebulę i czosnek. Marchewki kroimy w plasterki. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie składniki, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę (można też przepuścić przez maszynkę do mielenia) Formujemy kotleciki. Jeśli nie lepią się zbyt dobrze można dodać jajko. Kotleciki obtaczamy według uznania - może to być mąka, bułka tarta, otręby, zarodki pszenne - do wyboru. Pieczemy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (około 4 min. z każdej strony) lub w piekarniku przez 30 min. w 160st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz