składniki:
- 115g miękkiego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki miodu płynnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
Masło
utrzeć mikserem na białą, lekką masę. Dodać cukier, miksować 3 - 5
minut, do połączenia.
Dodać miód, sok z cytryny, wanilię, jajko, miksując na najwyższych obrotach.
Dodać mąkę i sól, zmiksować. Z ciasta ulepić kulę, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce (lub 15-20 min w zamrażalniku)
Podzielić ciasto na 3 kule i delikatnie podsypując mąką rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać ciasteczka, wyciskać literki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów-ciasteczka praktycznie nie rosną. Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (zależy od wielkości ciasteczek, brzegi powinny się zarumienić). Wystudzić na kratce.
Dodać miód, sok z cytryny, wanilię, jajko, miksując na najwyższych obrotach.
Dodać mąkę i sól, zmiksować. Z ciasta ulepić kulę, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce (lub 15-20 min w zamrażalniku)
Podzielić ciasto na 3 kule i delikatnie podsypując mąką rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać ciasteczka, wyciskać literki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów-ciasteczka praktycznie nie rosną. Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (zależy od wielkości ciasteczek, brzegi powinny się zarumienić). Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz