przepis:
2 kg grzybów
2 cebule
1/3 czerwonej papryki
łyżka oliwy
sól
kilka ziaren kolorowego pieprzu
2-3 gałązki świeżych ziół (melisa, estragon, bazylia)
3 liście laurowe
kilka goździków
łyżeczka owoców jałowca
3/4 szklanki czerwonego octu winnego (6%)
Zagotować ocet z listkami laurowymi, goździkami i połową owoców jałowca. Gotować na małym ogniu 10min. Zostawić do ostygnięcia. Dokładnie umyte grzyby lekko osuszyć, paprykę sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w paski, obrane cebule pokroić w półplasterki. Dno rondla z grubym dnem posmarować oliwą, rozgrzać, wrzucić cebulę, grzyby i paprykę i dusić na średnim ogniu często mieszając, do momentu aż grzyby puszczą sok. Następnie dodać gałązki ziół, ziarna pieprzu i pozostałą część jałowca, lekko posolić. Pod przykryciem dusić na małym ogniu przez 30-35min często mieszając aby grzyby nie przywarły do dna. Zdjąć z ognia, usunąć gałązki ziół, zalać przygotowanym octem, wymieszać, rozkładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć, pasteryzować przez godzinę w temp 95-100st.C w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz