poniedziałek, 2 grudnia 2013
Delicja
Składniki i przygotowanie:
biszkopt:
4 jajka - w temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1 i 1/2 pomarańczy
Na dno formy wyłożyć papier do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubić. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Dodać stopniowo żółtka i przesianą mąkę oraz skórkę z pomarańczy. Miksować krótko na wolnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 - 25 minut, od razu wyjąć z piekarnika. Biszkopt pozostawić w formie do wystygnięcia.
nasączanie biszkoptu:
sok z 1 i 1/2 pomarańczy
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki dowolnego alkoholu lub czarnej ostudzonej herbaty (u mnie gin)
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z cukrem pudrem i likierem. Nasączyć ostudzony biszkopt.
wykładanie na biszkopt:
3 - 4 łyżki dżemu pomarańczowego (u mnie brzoskwiniowy)
Posmarować nasączony biszkopt cienką warstwą dżemu.
galaretka:
galaretka pomarańczowa - 2 opakowania
1l wody
Zagotować wodę, odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia.Wyjmujemy ostudzony biszkopt w formy, myjemy formę i wykładamy ją przezroczystą folią spożywczą. Ostudzoną galaretkę wylewamy do formy i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki. Sztywną galaretkę wyjąć pociągając za brzegi folii i wyłożyć na biszkopt.
polewa:
60ml śmietanki kremówki
60g ciemnej czekolady
2 łyżki kakao
Śmietankę wymieszać z kakao w rondelku, podgrzewać mieszając aż nie będzie grudek. Zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Polać galaretkę i rozprowadzić łyżką, schłodzić.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz