Składniki:
1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego (może być gotowy w pudełeczku)
200 g masła
250 g cukru
4 jaja duże lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa - do wyboru
Wszystkie składniki wyjąć przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Masło
rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę
manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie utrzeć. Stopniowo
dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodać skórkę lub rodzynki i delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Piec
w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm (ja piekłam w sylikonowej - bez wykładania papierem) przez około 60 - 70
minut. w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Kiedy sernik ostygnie udekorować polewą czekoladową.
polewa czekoladowa:
125g masła
1/2 szk. cukru pudru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wrzątku
Żelatynę rozpuścić w wrzątku. Pozostałe składniki zagotować ciągle mieszając. Po zdjęciu z palnika dodać rozpuszczoną żelatynę (nie można zagotować żelatyny), dokładnie wymieszać.
* sernik lubi pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą, nic nie widać;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz