niedziela, 3 listopada 2013

Sernik tradycyjny

 
Składniki: 

1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego (może być gotowy w pudełeczku)
200 g masła 
250 g cukru
4 jaja duże lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka 
50 g kaszy manny 
2 łyżki mąki ziemniaczanej  
aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa - do wyboru
 
Wszystkie składniki wyjąć przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodać skórkę lub rodzynki i delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm (ja piekłam w sylikonowej - bez wykładania papierem) przez około 60 - 70 minut. w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Kiedy sernik ostygnie udekorować polewą czekoladową. 

polewa czekoladowa: 

125g masła 
1/2 szk. cukru pudru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wrzątku 

Żelatynę rozpuścić w wrzątku. Pozostałe składniki zagotować ciągle mieszając. Po zdjęciu z palnika dodać rozpuszczoną żelatynę (nie można zagotować żelatyny), dokładnie wymieszać.
* sernik lubi pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą, nic nie widać;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz