niedziela, 6 października 2013

zupa - krem z pora

przepis:

1kg ziemniaków
2 duże pory (część biała)
bulion warzywny
masło klarowane
sól
pieprz świeżo mielony
zielona cebulka do dekoracji
śmietana kremówka (ewentualnie 18)

Na maśle podduszamy posiekane w talarki pory, jak lekko zmiękna dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Podduszamy około 10 min, następnie zalewamy bulionem do momentu zakrycia warzyw ponad 2 cm nad ich poziom. Gotujemy pod przykryciem około 35 min. Następnie dodajemy pół szklanki śmietany, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i miksujemy całość aż do uzyskania gładkiego kremu.
Na talerzu dekorujemy cebulką.

Najlepiej podawać z grzankami z białego pieczywa lub kulkami ptysiowymi.


                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz