piątek, 18 października 2013

pasta z soczewicy z chilli



Składniki na 250ml pasty:
  • niepełna filiżanka zielonej soczewicy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • ząbek czosnku
  • 1/4 świeżej papryczki chilli
  • 2 łyżeczki pasty paprykowej
  • sól, pieprz do smaku

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie bardzo miękka, co z reguły zajmuje do 30 minut. Odcedzamy i blendujemy razem z czosnkiem, chilli, ziołami i olejem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na godzinę, po schłodzeniu można już jeść. Do pasty można dodać pokrojone czarne oliwki i/lub suszone pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz