środa, 23 października 2013

sałatka z selera naciowego






























składniki:

5-7 łodyg selera naciowego
1 jabłko
2 gałązki natki pietruszki
2-3 łyżki słonecznika

sos:
3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
1  łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
sól, pieprz - do smaku

Seler po umyciu i osuszeniu  kroimy w  małe poprzeczne kawałki. Słonecznik prażymy na patelni do czasu, aż uzyska złocisty kolor. Natkę pietruszki kroimy bardzo drobno (ja dodałam suszoną). Jabłko kroimy w drobne paseczki. Jeżeli jabłko jest kwaśne do sosu dodajemy miód, w przeciwnym przypadku dosładzanie jest zbędne.  Składniki łączymy z sosem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz