niedziela, 17 listopada 2013
Owocowy deser z mascarpone
składniki na 6 niedużych porcji:
12 sztuk biszkoptów
200g serka mascarpone
1 żółtko
250ml śmietanki kremówki
50g cukru pudru
12 łyżek musu owocowego lub ulubione owoce świeże (u mnie mus malinowy)
pół tabliczki czekolady gorzkiej (można zastąpić kakao)
2 łyżki śmietany 18%
łyżka kawy rozpiszczalnej
100-150ml dowolnego alkoholu (u mnie wódka czysta)
1-2 dowolne owoce świeże
2 łyżki kakao
Żółtko ucieramy z cukrem na gładką jasną masę. Stopniowo po łyżce dodajemy serek ciągle miksując. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do połączenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając śmietanę 18%, dokładnie mieszamy (pomijamy tę czynność jeśli zamiast czekolady używamy kakao). Przygotowujemy 2 głębokie talerze - do pierwszego wlewamy kawę rozpuszczoną w 150ml gorącej wody, do drugiego alkohol. Moczymy połowę biszkoptów - najpierw w kawie, następnie w alkoholu. Od razu po namoczeniu układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy połowę masy mascarpone i polewany ją czekoladą lub posypujemy kakao (przesiane przez sitko) Następnie wykładamy mus owocowy lub owoce. Na owoce układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie i alkoholu biszkoptów. Następnie wykładamy pozostałą część masy mascarpone, opruszamy kakao i na wierzchu układamy owoce.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz